Visste du att...

Visste du att..!

IK Ymer Volleyboll är en historierik förening som bildades 1971. Sedan dess har många tränare, spelare och lag kommit och gått och i vissa fall stannat och det finns många intressanta kuriosa och historier att ta del av. Här kan du stilla din nyfikenhet och får reda på mer om vår intressanta förening, våra lag, ledare och spelare, nu och genom tiderna.

Varje vecka presenteras en ny "Visste du att..." här på hemsidan, så håll utkik!

Visste du att IK Ymer Volleyboll har spelat i Elitserien på 2000-talet?

Efter att har varit ett etablerat lag i div. 1 i flera år ställde herrlaget upp i kvalet till elitserien för andra gången på 2 år och denna gången höll det hela vägen. 1999 lyckades IK Ymers herrlag att kvalificera sig till svensk volleybolls finrum!

Under ledning av nya spelande tränare Jonas Liberg (idag mycket aktiv spelare inom svensk beachvolley, rankad 15:e i Sverige med en färsk 9:e plats i SM efter att blivit tvungen att tacka nej till deltagandet i slutspelet i malmö) tog sig äntligen till elitserien. Där ställdes man mot storlag som IKSU, Hylte Volley, Uppsala och Sollentuna.

På den tiden bestod serien av 12 lag, och efter 22 matcher så hade Ymeriterna, tyvärr, bara lyckats vinna en match (mot Team Valla, dagens Linköping!) och ställdes i kvalet mot Pajalaa och Göteborg VBA där man besegrade Göteborg och kvalificerade sig till elitserien ännu en säsong. Men p.g.a. spelarbrist tvingas laget att dra sig ur serien. Därefter upplöstes laget och spelarna försvann på sina egna håll. Efter låg aktivitet på herrsidan i ett par år började ett nytt lag ta form där bland andra några i stommen ur dagens A-lag inledde sin karriär.

Visa svar

Dölj svar

Visste du att Henrik Klerfors är herrlagets mest meriterade spelare 2013?

Herrlaget 06/07
Henrik Klerfors startade en gång sin karriär i IK Ymer, men 2006 flyttade han till Göteborg för att påbörja sina 5 år långa läkarstudier.

Han kom från spel i div. 3 med Ymer och började spela med KFUM Göteborg som då låg i div .1 (nuvarande superettan) och tog mycket snabbt en plats i startsexan.

Säsongen 10/11 vann Henrik och hans nya lag div. 1-serien på hösten med nöd och näppe (efter att besegrat IK Ymer på bortaplan med 3-2) och fick spela allsvenskan, kvalserien till elitkvalet på våren.

Det allsvanska spelet var en pik i hittills i Henriks karriär där hans lag slutade på en 7:e plats, i en av de jämnaste allsvenska serierna på länge, med 5 av 14 vinster. Visste du dessutom att Henrik placerade sig på en 11:e plats totalt i poängligan med bara 13 matcher spelade?

Henrik har haft tre volleybollstjärnor som tränare under sin tid i Göteborg, Håkan Linger (vars son Pierre Linger nu spelar elitvolleyboll i Falkenberg VK efter att ha börjat karriären som Henriks lagkamrat), Greger Baumgartner samt Anders Kvist, som ihop har flera SM-guld, landskamper och proffsår utomlands.

Visa svar

Dölj svar