Borås och IK Ymers volleyhistoria, skriven av Ilkka Räisänen.

1917-09-14

Idrottsklubben YMER grundas.

IK BORÅS (Ingermanländska klubben) bildas

I mitten av 50-talet startade klubben sitt seriespel

Svenska Volleybollförbundet bildas

IK BORÅS går upp i allsvenskan (SM-silver för damlaget).

Västergötlands Volleybollförbund bildas

1971

IK YMER / Volleybollsektionen bildas av bl a Roland Snell och förre sprinterdrottningen Ulla-Britt Wieslander

Damlaget (i näst högsta serien) vinner DM för första gången.

1978

Premiär för YMERCUPEN (7-häradsmästerskap för högstadiet). BK Baggen och Fristad BK bildas

1979

Klubbarna PK Lubo, Borås FF och IK YMER slår sig samman för storsatsning på herrsidan. Fristad BK går upp i Baggen

BK Mambas bildas

Premiär för KNALLECUPEN (starten sker i Fristadshallen).

1983

Första landskampen i Borås i modern tid (damer: Sverige – Japan/0-3 ). VK Panter bildas. Klubben uppgår i IK Ymer så småningom

1984

Damlaget vinner div II (utan setförlust) och debuterar i div I. B- pojklaget vinner 70-iaden

1985

Klubben värvar dåtidens mest meriterade tränare Ben Krysik ( bl a brons i OS-68 med Polens damer & Spring Cup guld 1975 vid sin debut i Holland, herrar)

DM-seger för damerna ( tränare: Ben Krysik)

1987

Serieseger för herrarna vilka tar steget upp i div II. Årets ledare i Västergötland & YMERJÄTTEN (ledarinsats): Ilkka Räisänen.

BMV bildas genom sammanslagning av Baggen och Mambas

1990

DM-seger för damerna (tränare: Larsa Nilsson). Damerna lämnar div I för div II-spel

Samgående mellan damlagen i Borås för nysatsning i div II

1993

Damlaget spelar åter i div I. Herrlaget går via extrakval upp i div I (f f g) – men tackar nej av ekonomiska skäl

1994

Herrarna kvalar in till div I (via Kolbäck och Team Valla – coach: Kauko Vastinesluoma ). DM-seger för damerna. Serieseger i Volleyiaden och DM för F14 (tränare: Auno Karjalainen)

1995

Damerna kvalar till elitserien för första gången (tränare: Joakim Karlsson ). Damerna erhåller YMERJÄTTEN för klubbens bästa idrottsinsats för året

Damerna kvalar till elitserien och vinner DM

Säsongen då damlaget försvann (till andra elitklubbar – efter ny kvalförlust)

1998

Herrlaget värvar Bengt Gustavsson (tränare) till klubben och kvalar till elitserien

1999

Herrlaget värvar Jonas Liberg (spelande tränare) till klubben och kvalar in till Elitserien – första Boråslag i denna serie

2000

Herrlaget kvalar sig kvar i Elitserien men drar sig ur bl.a  p. g. a spelarbrist. Laget tilldelas YMERJÄTTEN för bästa idrottsinsats inom klubben - förra säsongen. Damlaget avancerar via serieseger till div III

Herrlaget börjar om i div IV och tog en meriterande seger i Ekeberg Cup.

Damerna blir två i div III efter Skövde.

2002

Herrlaget avancerade till div III medan damerna åter blir tvåa efter Skövde (tränare: Maria Engvall) och tar ett brons i SDM.

Damerna lyckades äntligen ta sig till div II (tränare: Maria Engvall).

P13 laget tar SM-silver i Volley2000SM.

2004

Damerna vinner div II (tränare: Maria E) blir tvåa i kvalet till div I och avancerar till div I genom en friplats.

Mästerskapsseger för Ymers P13-lag i Volley2000SM.

2005

Damerna blir tvåa i div I och spelar i allsvenskan (spelande tränare: Nina Thorstensson) och tar sig till kvartsfinal i Kal & Ada.

P17 vinner sin serie.

2006

Damerna i div I blev trea (tränare: Pentti Saastamoinen) medan herrarna i div III (tränare: Åsa Harnesk) blev fyra.

P19 vann sin serie medan flicklaget i Volley2000SM tog brons.

2007

Damerna (tränare: Larsa Nilsson/Maria Engwall) segrade i vårettan och tog brons i Final Four efter att ha förlorat semi (den moraliska finalen) mot Halmstad (2-3).

2008

Damerna blev trea i Vårettan (tränad av duon Lina N & Carina B) medan herrarna vann serien och gick upp i div II.

2009

Efter många år i div I fick Ymers damer ta steget ner i div II (tränare: Veikko Kelahaara) medan herrarna fick fortsätta sitt div II spel.

Volley2000SM deltagande gav ett SM-guld (flickor) vilka samma säsong blev norska mästare vid Ekeberg Cup (coach: Ilkka R).

2010

Herrarna tog en andraplats efter RIG och i kvalet till div I blev man tvåa och fick en friplats till div I och segrade i Kal & Ada ffg. Damernas sjunde-plats (tränare: Peyman Ghotbi/Ali Shahgaldi) gav fortsatt spel i div II.

2011

Säsongen började för herrarna med seger i Läckö Cup och en bra insats vid sin återkomst till Knallecupen. Seriespelet gav en plats i Vårettan vilken man vann och spel i Final Four där man finalföll mot Team Valla B (2-3).

Damerna blev trea i serien under ledning av Ali S och Håkan Sigfridsson.

En ny generation Volley2000 spelare (både flickor och pojkar) har åter visat framfötterna under Volley2000SM i maj.

Tjejerna vann guld och killarna tog silver vid samma SM.

Inom Boråsvolleyn har även figurerat ett antal andra lag genom åren, t ex KFUM Borås, IK Omega, Pars IF och Kurdiska IF.

Uppdaterad: 17 MAJ 2011 13:38 Skribent: Roger Andersson